Aktiviti Masak2 n Kongsi Resepi

Saja nk kongsi aktiviti di masa lapang ataupun ketika mood rajin ke dapur datang..




resepi dr internet. maaf tk ingt dr blog siapa..
Resepi Mexican Bun a.k.a. Rotiboy
 doh:
1/2 kg(500gm) tepung roti/tepung protin tinggi/tepung gandum
secubit garam
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan mentega/butter
satu peket yis segera
1 1/2 cawan air
1 biji telur
caranya:
satukan semua bhn kering (tepung, gula, garam & yis)
cairkan mentega. sejukkan sedikit, lepas tu masukkan air dan telur...kacau kasi sebati (jgn pukul beria, bukn nk wat kek ye)..
campurkan bhn kering ngn campuran mentega tadi..gaul hingga jadi doh yg lembut...kalu melekat lekat di jari, tabur skit2 tepung supaya x lekat..jgn terlebeh tepung sudah laa...kang keras lak doh tu...rehatkan setengah jam...bila da naik tu baru la uli semula utk wat roti...sambung kat atas nie...
sadur atas roti/topping:
2 camb kopi segera/cappucino emulco (saya guna nescafe je)dicampurkan dgn 1 camb air
200gm mentega
160gm gula aising
3 biji telur
sedikit serbuk kulit kayu manis( tk nk letak pun tkpa)
200gm tepung
caranya:
pukul mentega bersama gula..kacau sebati..kemudian masukkn telur..kacau lagi..last skali masuk bhn selebihnya...masukkan ke dlm piping bag..

cara masak:
bulatkan doh sebesar bola besbol tu...jgn lupa masukkan seketul majerin keras ditgh2 roti tadi (agak2 sebesar ibu jari)..
susun atas loyang yg sudah dilenser dgn planta.
pipekan topping secara memusing diatas roti tadi...
bakarkan dengan suhu 180 celcius selama 15 ke 20 minit...tp bergantung atas oven...kalu oven biasa guna dia cepat panas so cepat la dia masak...kalu jarang guna..dia lambat panas so lambat skit masak laa...smbil tu tgk topping atas tu kalu da keperangan gelap...masak la roti tu....







KEK RED VELVET :~ YASMIN SANUSI 

BAHAN2 NYA:

2 CWN TEPUNG GANDUM ( ALL PURPOSE FLOUR )
1/2 CWN SERBUK KOKO
2 SUDU KECIL BAKING POWDER
1/2 SUDU KECIL BAKING SODA BICARBONATE
1 SUDU KECIL GARAM
1 CWN BUTTERMILK ~ SUHU BILIK (1 cawan susu + 1 sudu besar cuka biarkan 15 minit)
1 SUDU BESAR VANILLA EXTRACT
4 SUDU BESAR PEWARNA MASAKKAN ~ MERAH
1 CWN MENTENGA TANPA GARAM
1 1/4 CWN GULA KASTER
4 BIJI TELUR

CARA2 NYA :~

1 ~ PANAS KN OVEN 175 C 

2 ~ CAMPURKAN BAHAN2 KERING SEPERTI ~ TEPUNG, KOKO, BAKING POWDER, SODA BICARBONATE DAN GARAM DI AYAK DAN KE TEPI KN KE DLM SEBUAH BEKAS.

3 ~ SKRG CAMPURKAN BAHAN2 BASAH SEPERTI ~ BUTTERMILK, VANILLA DAN PEWARNA MERAH, GAUL RATA DAN KE TEPI KN DAHULU

4 ~ PUKUL MENTEGA DAN GULA SELAMA 5 MINIT DGN KELAJUAN SEDERHANA,
MASUKKAN TELUR SATU PER SATU. 

5 ~ SETELAH RATA, MASUKKAN BAHAN KERING BERSELANG SELI DGN BAHAN BASAH.

6 ~ GAUL RATA HINGGA SEMUA NYA RATA DAN SEBATI.

7 ~ BAKAR ADUNAN SELAMA 20 HINGGA 30 MINIT.. ATAU HINGGA KEK MASAK.






Juga resepi dari internet.. sangat laris tempahan kek ni oleh rakan-rakan.. 



Kek Coklat moist

- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn ssu segar perisa coklat atau susu cair
- 1 cwn gula perang
- 1/2 cwn ssu pekat
- 1 cwn minyak
** masak semua ni atas api...bagi sebati....tutup api...biar je situ

- 2biji telur
- esen vanila
** pukul ngan whisk je....masukkan skali esen (x tau whisk tu apa...pemukul telur yg cam org guna nk wat telur dadar)

- 1 1/4 cwn tepung gndum
- 1 sdt baking powder
- 1 sdt soda bikarbonat
** ayak semua ni

CARA-CARA
- masukkan adunan koko tadi kedalam telur yg dah dipukul....kacau sebati....masukkan tepung gandum sikit2...kacau lagi biar sebati

- tuang dlm loyang yg dah di gris & alaskan ngan baking paper
- kukus sejam...ttup loyang ngan aluminium foil utk elakkan air menitik

- kalo pilih bakar....pun boleh....160...sejam atau hingga masak...api atas bawah

topping...
- 1/2 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn ssu pekat
- 2sdb gula perang ( x nk letak pun x pe )
- 2sdb butter/marjerin

** masak semua ni atas api atau double boil...boleh siram atas kek....jika nak jenis banjir...boleh siram time ganache panas...jika nak biasa2....tunggu hingga suam sikit...baru tuang atas kek




resepi k. Haryati Ismail

CREAM PUFF
Bhn A:
250 gm mentega
1 tsp gula kastor
500 gm air

* Masak di atas dapur hingga mendidih. Kecilkan api...

Bhn B:
300gm tepung naik sndri ( self raising floor )

* campurkan sedikit2 ke dlm bhn A. Kacau hingga tidak melekat. ( jadi 1 doh )
* Biarkan ia suam2 sikit.

Bhn C:
6 biji telur Gred B
1 tsp esen vanila

*Masukkan ke dlm adunan di atas. Kacau sebati.

Pipingkan ke atas dulang pembakar yg dilenser dgn sdikit margerin. Bakar dgn suhu 200C. ( Kena pnas betul2...dlm 20-25 minit. Pastikan puff tu wrna perang coklat betul. Klau baru kuning skit2 jgn kluarkan dr oven...nti dia akan turun balik )

Utk creamnya:
25 gm tepung kastard
30 gm tepung jagung
500 gm susu UHT ( kotak )
1 tsp esen vanila
100 gm gula kastor ( ikut rasa )
1 biji telur Gred B

* Masakkan hingga mendidih. Pipingkan ke dlm puff yg telah dipotong separuh di bhg atasnya ( buatkan mcm topi ). Pastu tutup balik dgn topi di atas...puff yg baik ialah bila dia masak & jadik betul & kita potong di bhg atas....dlmnya ada lompang tmpat kita masukkan creamnya. Klau takder lompang tu...tak brpa jadiklah tp tak apa...cucuk sikit dgn lidi...buatkan lompang utk isi creamnya...

No comments: